Schaamte

Psalm 31 vers 2:
Tot U, HEERE, heb ik de toevlucht genomen, laat mij niet beschaamd worden, voor eeuwig, bevrijd mij door uw gerechtigheid.

Beschaamd worden… Wat is dat? Hoe werkt het?
Het heeft met de mensen om je heen te maken. Je voelt: ze hebben het door. Je zou wel door de grond willen zakken.
Het heeft ook met jezelf te maken. Op het moment dat jij je schaamt, wijs jij jezelf af. Denk je: het is me niet eens gelukt om… Wat ben ik toch voor een loser.

Wat is het verschil tussen schuld en schaamte? Heel gechargeerd zou je kunnen zeggen: Schuld betekent: ik doe slecht. Schaamte betekent dat: ik ben slecht. Schaamte gaat dus heel diep. Het heeft met jou als persoon te maken.

Velen weten wat het om zich te schamen voor mensen. Schamen ze zich ook voor God? Het ligt eraan hoe reëel God voor jou is.

Wat is het verband tussen schuld en schaamte? Schuld roept vaak gevoelens van schaamte op. Wat als je ander te weten komt, dat jij porno kijkt, een koopverslaving hebt, teveel dringt. Je voelt ook schaamte tegenover God. Je durft Hem niet onder ogen te komen.

Waarom is het belangrijk om te onderscheiden tussen schuld en schaamte? Omdat de weg tot genezing anders is. Schuld moet je belijden (en je bidt om vergeving). Met je schaamte mag je schuilen bij God, die ons in Christus aanneemt/adopteert als zijn geliefde kinderen, die Hij bekleedt met waardigheid en eer.

Christus heeft onze schaamte gedragen. Hij werd onrechtvaardig veroordeeld, geslagen, bespuugd. Hij moest naakt aan een kruis hangen. Hij droeg onze schande opdat wij nimmermeer te schande zouden worden gemaakt.

We mogen ons hoofd opheffen. Want als God ons niet afwijst, waarom zouden we ons dan nog wat aantrekken van wat anderen vinden?

Velen in onze cultuur zijn op dit punt stuurloos. Ze meten zich voortdurend aan ideaalbeelden. Je zou er depressief van worden. Wat gunnen we hen de rust in Christus die zich er niet voor schaamt om ons zijn broers en zussen te noemen.

L.J. Vogelaar

 

De afbeelding is door Libertinus Yomango beschikbaar gesteld onder de Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.